februar 2018
MaTiOnToFr
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728

Nyhedsbrev

Giftige planter

 

Pas på de giftige planter

Advarsel: Heste holder sig som regel fra giftige planter på folden hvis der er nok andet at vælge imellem, men hestene spiser gerne tørret eng-brandbæger. Brandbægeren bliver knapt så bitter ved tørring men bibeholder giften, så vær meget opmærksom på at der ikke er brandbæger i høet.

Den står i fuld flor mange steder sidst på sommeren, og udgør et alvorligt problem ved indtagelse, nemlig 100% dødelighed. Den trives især på sandet jord i grøfter, vejkanter og skovbryn. Men den ses desværre også ofte på ganske ordinære græsfolde. Og så er det nok de færreste der ved, at i tørret tilstand, spiser hesten hellere end gerne eng-brandbæger, men her er den dobbelt så giftig.

Alene i England er der hvert år ca. 500 dødsfald, som vurderes at kunne tilskrives giftige planter, herunder eng-brandbæger, ifølge Derek Knottenbelt, som leder et forskningsprojekt om giftige planter i Liverpool. Problemet er, at heste gerne æder planten, især i indtørret tilstand.

Når den tørrer, forsvinder nemlig den ellers så beske smag, som planten har i frisk tilstand, og gør planten ekstra attraktiv at spise for hesten. Men hvorfor skulle planten indtørre på folden, kunne man spørge sig selv? Når hesten ikke så gerne æder planten i frisk tilstand, er der netop en forøget risiko for at den bliver trampet ned på folden og indtørrer. Og i indtørret tilstand indeholder planten rent faktisk endnu flere toksiner end ellers, hvilket er endnu en lumsk faktor ved eng-brandbæger.

Forgiftning hos hesten angriber leveren, og har næsten altid en dødelig udgang, med mindre hesten får væsketerapi omgående. De første symptomer på indtagelse af eng-brandbæger er vaklende gang og manglende ædelyst.

Planten blomstrer i juli og august, men har vist sig fuldt levedygtig under milde vintre. I de senere år er planten i stigende omfang blevet spredt fra de mange brakmarker til nærtliggende græsmærker. Det anbefales derfor, at man graver planten op med rod eller evt sprøjter med ukrudtsmiddel. Husk evt. handsker, da planten kan give allergiske reaktioner.

Biolog Dr. Peter Lutman fra England anbefaler imidlertid, at man fjerner planten om vinteren, men det kræver, at man er ferm til at kende plantens udseende, når den ikke står i flor. Der findes forskellige former for brandbæger: eng-brandbæger, almindelig brandbæger og vår-brandbæger. Fælles for dem er, at de alle er giftige for heste.

Kilde: Ridsport

Engbrandbæger Vårbrandbæger

Skiveegnens Hestecentrum