Gode råd til unge med hypermobile led

 

Som ung skal du være opmærksom på, at din krop sender signaler til dig hele tiden, og de signaler skal du lære at lytte til.

Det er vigtigt, at du tænker over ikke at belaste din krop i yderstillinger, det vil sige overstrakte led (se billede). Er du meget hypermobil og har en ringe kropsopfattelse, kan det være utrolig svært at vide, hvornår et led er overstrakt (for hypermobile føles det jo netop dejlig naturlig, når de er i yderstilling).

Man kan få en fysioterapeut til at vise, hvordan leddet skal være, når det er normalt. Evt. få det tapet op, så kan man lære at fornemme, grænsen inden det bliver overstrakt. Måske mærker du ikke meget til smerter endnu, men det er meget vigtigt, at forebygge ved at du lærer, du ikke må komme i yderstilling. Det kan senere give mange smerter og evt. føre til slidgigt i en tidlig alder.

Det er vigtigt, at du træner stabilitetsøvelser, så de små muskler i kroppen kan hjælpe med at holde dine led på plads, at du lærer at være opmærksom på ergonomiske stillinger, som kan hjælpe dine led. Men du må ikke vælge sportsgrene som overbelaster dine led. Kontaktsport er ikke hensigtsmæssig f.eks. fodbold, håndbold, springgymnastik, ballet er heller ikke godt.

Af gode sportsgrene kan nævnes: Tai chi, skydning, svømning, ridning, cykelture og gåture. Prøv dig frem, og se hvad der passer bedst til netop dig. Søg evt. råd hos en fysioterapeut, som har erfaring med hypermobilitet.

Når du skal i gang med en uddannelse, og hvis du allerede har problemer pga. dine led, er der forskellige hjælpemidler, der kan gøre hverdagen lettere. Det er din kommunes ergoterapeut, som kan være dig behjælpelig med at få/låne disse ting. Det kan være stol, hæve/sænkebord, div. skråpuder eller luftpude, it-rygsæk, blyanter/kuglepenne med speciel greb m.m.

Når du skal vælge erhverv, er det vigtigt, at du får vejledning af nogen som kender din krop og hypermobilitet. Du skal være opmærksom på, at ensidige bevægelser og tungt belastende arbejde ikke er specielt godt.

Husk, selv om du er ung med hypermobile led, er det ikke sikkert, at du får større problemer, end du har nu. Men det kan også være, at du er en af de uheldige som får store gener, og så er det vigtigt, at du finder lige netop den fagperson, der kan råde og vejlede dig.

Copyright © 2011 Hypermobile & HMS i Region II. Alle rettigheder forbeholdes.
Redigeret: 15. marts 2011 af This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.